Du kan udnytte vinens fulde potentiale, når du serverer den i en karaffel i stedet for direkte fra flasken, men hvorfor? Vin skal iltes, og en karaffel lader vinen trække vejret efter at have været indelukket i en flaske, siden den blev tappet.
Få det bedste ud af en flaske vin og invester i en vinkaraffel. Du finder vores eksklusive udvalg her på siden.
Produktet er på lager, bestil inden kl 14.00 og få leveret næstkommende hverdag
Produktet er på lager, bestil inden kl 14.00 og få leveret næstkommende hverdag
Produktet er på lager, bestil inden kl 14.00 og få leveret næstkommende hverdag
Produktet er på lager, bestil inden kl 14.00 og få leveret næstkommende hverdag
Produktet er på lager, bestil inden kl 14.00 og få leveret næstkommende hverdag
Hvis du nyder at drikke et glas vin i ny og næ og endda har en samling i et lækkert vinkøleskab eller andet, er det en god idé at bruge en karaffel. Den primære funktion for en vinkaraffel er at opbevare og servere vin og lade vinen trække vejret. At give vinen et stort areal, hvor den er udsat for luft, er afgørende for iltningsprocessen, og en vinkaraffel spiller derfor en afgørende rolle i processen om at få det bedste ud af en flaske vin – især rødvin.
Processen, som sker, når du hælder vin i en karaffel i stedet for at servere den fra flasken, kaldes dekantering, og betyder netop, at du giver ilt til vinen, så den ‘åbner sig’. En vinkaraffel ser måske ikke ud af meget, men den øgede iltekspornering til vinen forbedrer smagen i høj grad, da den lader de delikate smage som frugt, blomster og aroma komme til overfladen.
Har du haft en flaske vin på lager længe, kan den skabe bundfald – og så er det helt åbenlyst, at dekantering af vinen er nødvendig, før den kan serveres. Bundfald er nemlig typisk et tegn på, at en vin er ældre, og en vinkaraffel, der kan bruges til dekantering, er et must-have, hvis du er en ægte vin-connaisseur.
Det gælder, fordi en vinkender oftest har en større vinsamling, og der er derfor større chance for, at vinene vil producere bundfald. Køber du en vin i supermarkedet og åbner den samme aften, vil der meget sjældent være bundfald, og derfor vil vinen typisk ikke trænge til luft.
Her på siden ser du vores store udvalg af vinkarafler, og du vil hurtigt opdage, at der findes mange forskellige størrelser og forme. Så hvilken en skal du købe? I det kommende stykke tekst hjælper vi dig med at forstå, hvad de forskellige former og størrelser betyder, og hvilken der passer til dine behov og din vinsamling.
Du skal være opmærksom på, at typen af vin har noget at sige, i forhold til hvilken form på karaflen du har brug for. Til rosé og hvidvin kan du nøjes med en lille karaffel, da et lille luftrum kan være tilstrækkeligt til at ilte vinen – her taler vi om lette vine som pinot noir og beaujolais. Disse er gode efter ca. 30 minutters dekantering. Typisk er det dog ikke strengt nødvendigt at ilte rosévine og hvidvine. Her kan du nøjes med at servere dem i en lille og kølet karaffel, der ser eksklusiv ud på middagsbordet. De eneste vine, som vi vil fraråde at dekantere, er mousserende vine som for eksempel champagne, da kvaliteten af oplevelsen også står og falder med de skønne bobler.
Til vine, der er lidt tungere, har du brug for en karaffel, som har et større overfladeareal. En medium karaffel kan bruges til at servere for eksempel merlot og sangiovese mv. Til de mere fyldige vine, som cabernet sauvignon, petite sirah og tempranillo mv., skal du have fat i en stor karaffel med et meget stort overfladeareal. Her er det nemlig nødvendigt med mindst en times dekantering.
Hvis der er en vintype, du holder mere af end andre, kan du derfor med fordel vælge den vinkaraffel, som passer bedst til den type vin, du foretrækker og køber hyppigst. Og holder du af at smage forskellige vine fra tid til anden, kan det løfte dine personlige vinoplevelser, hvis du har et lille udvalg af rødvinskarafler, der passer til hver sin tyngde af rødvine.
For at give dig en forståelse af, hvordan du får mest ud af din nye vinkaraffel, er det nødvendigt at give dig et indblik i, hvorfor det overhovedet er en fordel at hælde vinen over på en karaffel. Som tidligere nævnt bliver vinen iltet – man siger, at vinen får lov at ånde. Det, der rent teknisk sker, er, at iltningen tager toppen af vinens tanninindhold og frigør de uønskede gasser, der har udviklet sig i vinen under fraværet af ilt. På den måde kommer man tættest på den intenderede smag fra vinavleren. En smag, som er fri for alle de bismage, som vinen har tilegnet sig siden den tid, hvor den kom på flaske.
En af de andre fordele ved dekanteringen er, at man også skiller vinen fra bundfald og uønskede fragmenter fra korkproppen. Rødvine er den type vin, som producerer mest bundfald, og det gælder særligt ældre vine. Og mens bundfaldet ikke er direkte sundhedsskadeligt, er det stadig skadeligt for nydelsen af vinen, da det ikke smager godt og er ubehageligt at få i munden. Det samme gør sig naturligvis gældende for proppen, som godt kan være noget porøs på ældre flasker.
Hvis du har opbevaret din vin horisontalt i en vinreol eller lignende, er det bedst, hvis du tager din vin frem og stiller den oprejst dagen før åbning. På den måde samler bundfaldet sig langsomt i bunden af flasken, hvilket giver de optimale betingelser for, at bundfaldet ikke kommer med over i karaflen.
Når du er klar til at hælde vinen på karaffel, bør du hælde lige så stille, så du ikke plasker vinen ud og kommer til at hvirvle bundfaldet op i væsken. Du kan faktisk holde øje med bundfald og andre fremmedelementer ved at holde et lys op til flasken under dekanteringsprocessen. Her bør du naturligvis stoppe med at hælde, hvis der er noget, der nærmer sig mundingen af flasken.
Efterlad gerne et par centiliter vin i flasken, da bundfaldet vil befinde sig i den sidste smule vin, hvis du har hældt vinen over korrekt.
Her på siden finder du også fine karafler, der ikke har en anden funktion end at se eksklusiv og pæn ud på middagsbordet. Dem kan du servere afkølet til for eksempel hvidvin eller vand. Her finder du fine krystalkarafler, der tager sig pænt ud på ethvert bord.