Vinglas | Køb flotte vinglas af høj kvalitet hos Wineman.dk

Vinglas 

Der er 81 produkter.

Vinglas – det vigtigste udstyr til vinelskeren

Du kender den. Nydelsen ved at åbne en flaske vin, som du virkelig har glædet dig til. Lyden af vinen, der skænkes op i glasset. Duften, når du ilter vinen og løfter glasset op til næsen. Fornemmelsen af et glas, der ligger perfekt i hånden og har den helt rigtige tyngde. Egentlig kræver den perfekte vinoplevelse kun to ting: den rigtige vin og det rigtige glas.

Her finder du vores udvalg af vinglas til alle typer vin, spiritus og cocktails. Vi ved, hvor afgørende det rigtige glas er for oplevelsen af din vin – et forkert vinglas kan give skår i glæden og gøre en ellers god vin til en skuffende oplevelse, mens et velvalgt vinglas kan fremhæve de bedste kvaliteter i din vin.

per side
Viser 1 - 45 ud af 81 produkter
Viser 1 - 45 ud af 81 produkter

Hvor meget betyder det rette vinglas?

Som de nørder, vi nu engang er, er vi fristet til at sige, at det rigtige vinglas er altafgørende. Du kan selvfølgelig drikke din vin af næsten hvad som helst, og der er som sådan ikke noget, der er rigtigt og forkert. Oplevelsen kan dog forbedres betragteligt ved at vælge et vinglas, som gør din vin nogle tjenester og fremhæver alt det, du gerne vil fremhæve. 

Her på siden vil vi guide dig gennem forskellige typer af vinglas og forklare, hvornår det er en god ide at vælge det ene eller det andet. De fleste er bekendte med rødvinsglas og hvidvinsglas – men vidste du også, at forskellige druer ofte drikkes af forskellige glas for at dyrke de egenskaber, de hver især har? At udvælge det rigtige glas kan dermed udvikle sig til lidt af en videnskab, men det behøver faktisk slet ikke at være så kompliceret. Mere om det i de følgende afsnit.



Vinglas til rødvin – find det rigtige

En rødvin er ikke bare en rødvin, og det samme kan siges om et rødvinsglas – det er ikke bare et glas. Ordet dækker nærmere over en hel række af forskellige vinglas, som er specielt egnede til forskellige typer rødvin. Helt groft opdeles rødvinsglas ofte i tre forskellige typer:

  • Bordeauxglas
  • Bourgogneglas
  • Universalglas

Bordeauxglasset er kendetegnet ved at være relativt smalt og højt for et rødvinsglas, og det har en smal åbning. Det koncentrerer vinens aromaer mere, end et større glas med større åbning ville gøre, og derfor er det velegnet til de lidt tungere vine med masser af krop. Samtidig medfører glassets udformning, at vinen rammer den bagerste del af tungen, og det lader dig smage de frugtige noter som det første, mens syren indtager en plads længere i baggrunden. Bordeauxglasset er, som navnet antyder, et vinglas, der er egnet til druer fra Bordeaux-regionen. Har du en hang til de blå druer som merlot og cabernet sauvignon, er du derfor rigtig godt stillet med et bordeauxglas.

Bourgogneglasset er et lidt bredere og kortere vinglas, hvilket giver en større overflade på vinen. Det betyder bedre iltning, og at vinen åbner sig mere. Derfor egner denne type glas sig til de lidt lettere vine: Druerne, som oftest drikkes af et bourgogneglas, er fx pinot noir og barolo. Glassets form lader vinen ramme den forreste del af tungen først – det er nemlig her, der gives det bedste smagsindtryk af den type druer, som bourgogneglasset er beregnet til.

Mange af os har måske kun én type rødvinsglas. Selv om det kan lyde som en lidt skrabet løsning med kun én type vinglas til mange forskellige vine, behøver det slet ikke at være tilfældet. Fx er mange hvidvine faktisk bedre i et universalglas end i et hvidvinsglas, fordi den større åbning lader vinen åbne sig og komme mere til sin ret. Universalglas er typisk lidt mindre end bordeauxglas, mens skålen har den samme tulipanform for at give det bedste indtryk af vinens aromaer og mulighed for at slynge vinen uden at spilde. Tulipanformen med den brede krop og den smalle åbning har desuden den fordel, at alkoholen fordamper langs kanten og ikke forstyrrer duftindtrykket så meget, som den ville gøre i et glas med lige sider. 

Vinglas til hvidvin – det skal du være opmærksom på

Hvad er en lækker forret med fisk eller skaldyr uden et nøje udvalgt glas hvidvin, der er perfekt afstemt til smagsnuancerne i måltidet? Med den rigtige hvidvin kommer du langt, og med det rigtige hvidvinsglas kommer du helt i mål. Et hvidvinsglas er – ligesom rødvinsglasset – som regel et tulipanformet vinglas. Tulipanformen hjælper med at samle vinens aroma, ligesom den gør det lettere at ilte vinen. En faktor, du skal tage højde for i dit valg af vinglas til hvidvin, er størrelsen på glasset. En frisk og sprød hvidvin gør sig godt i et lille glas. Man kan næsten sige, at en vin uden så meget fylde heller ikke har brug for så meget fylde i glasset. Det gælder fx de fleste tyske hvidvine. De større glas skal du vælge til hvidvine med mere tyngde og fylde. De giver mere ilt til vinen, og det egner sig fx til hvidvine fra Bourgogne. Til de komplekse hvidvine kan du også sagtens bruge et mindre rødvinsglas – der er som sagt ingen regler, og du skal vælge de glas, som efter din mening gør noget godt for vinen.

Portvinsglas, champagneglas og andre særlige glas

Det var lidt om de traditionelle vinglas til hvidvin og rødvin. Der findes naturligvis også vinglas til andre typer vin som fx dessertvine og mousserende vine. Kendetegnende for de forskellige typer vinglas er, at de hver især er produceret med fokus på at fremhæve de positive egenskaber hos en bestemt slags vin. 

Vine med meget fylde – og måske en vis alder – har det godt i store glas, der giver en stor overflade og lader både duft og smag udfolde sig. Samtidig kan bitterheden fra garvesyren bedre fordampe og overlade scenen til alle smagsnuancerne. “Mindre” vine bliver præsenteret godt i mindre glas, som koncentrerer aromaen og hjælper den med at nå frem til dine næsebor. Det gælder også for champagne, hvor de klassiske champagneglas både samler aromaen og lader de festlige, små bobler stige opad på smukkeste vis.

Hvad er fordelene ved krystal-vinglas?

Når vi taler om flotte vinglas, der samtidig emmer af kvalitet og klasse, kan vi ikke komme uden om krystal-vinglas. Mange vinkendere og -elskere er passionerede fortalere for netop denne type glas, og det er ikke tilfældigt. Vinglas af krystal udmærker sig nemlig ved både at være stærkt og elastisk, og så kan det mundblæses ekstremt tyndt. Det tynde krystalglas ser ikke kun eksklusivt ud, det har også den fordel, at det ikke påvirker vinens temperatur på samme måde, som et kraftigere glas kan gøre. 

Et vinglas i kraftigt glas ved stuetemperatur kan opvarme vinen uhensigtsmæssigt, mens et helt tyndt krystalglas ikke vil have samme negative effekt. En anden bonuseffekt ved krystalglas er, at de har mere struktur i overfladen end almindelige glas. Det er en fordel, når du slynger vinen rundt for at ilte den – den bliver simpelthen iltet mere, fordi den grovere struktur skaber mere bevægelse i væsken.

Hvor meget bør et vinglas fyldes op?

Et væltet vinglas i ny og næ er svært at undgå, men du kan mindske risikoen for uheld ved at fylde glassene på den rigtige måde. Et vinglas skal som tommelfingerregel kun fyldes op til glassets bredeste sted. Det giver ikke kun mindre risiko for rødvinspletter på dugen, det lader også vinen ilte, fordi overfladen bliver så stor som muligt. Samtidig kan duften bedre stige op fra vinen, og den er som bekendt en helt essentiel del af både smagen og nydelsen af et godt glas vin. Mange hælder for meget vin op i glassene af frygt for at virke nærige, men du gør faktisk dine gæster en bjørnetjeneste ved at hælde for meget op – hæld hellere lidt oftere op og sørg for, at de får det optimale ud af den vin, du har udvalgt til maden.

Sådan holder du rigtigt på dit vinglas

Når du holder rigtigt på dit vinglas – dvs. på stilken – ser du ikke kun ud som en, der har forstand på vin. Du gør også din vin en tjeneste, fordi du ikke lader varmen fra dine hænder påvirke vinens temperatur. Ud over størrelsen og udformningen på dit glas er temperaturen nemlig det vigtigste for, at vinen kan leve op til sit fulde potentiale og give dig den oplevelse, du havde håbet på. Samtidig undgår du at sætte fedtede fingre på glasset, så det ser pænt og rent ud, samtidig med at du virkelig kan studere vinens farve eller gardiner gennem glasset.

Det er også stilken, du skal holde på, når du skal slynge vinen rundt i glasset. Er du øvet, kan du sikkert slynge vinen rundt ved at holde glasset i luften. Mangler du at få de sidste finesser på plads, for at du kan slynge vinen uden at spilde, kan du øve dig ved at sætte glasset på bordet, holde ved stilken og tegne små cirkler med hånden. Det er lidt lettere at styre, og med tiden vil du kunne løfte glasset og ilte vinen i luften som en ægte sommelier.

Lad os hjælpe med at finde de rigtige vinglas

Som du måske har fået indtryk af, kan det kræve lidt overvejelse at finde de rigtige vinglas. Vi vil dog understrege, at det altsammen handler om dit ambitionsniveau. Du kommer rigtigt langt med et godt universalglas – men du kan også gå skridtet videre og udvide din samling med en række forskellige vinglas. Det kan også være, at du næsten altid drikker pinot noir og derfor kun har brug for bourgogneglas. Det afhænger af din smag og dine vaner. 

Har du brug for hjælp til at finde ud af, hvilke glas der er de bedste for dig, skal du ikke tøve med at kontakte os. Vinglas har en stor indflydelse på oplevelsen af vin, og derfor vil vi hellere end gerne hjælpe dig med at træffe de rigtige valg. Ring til os inden for vores åbningstid eller send os en mail, så er du allerede godt på vej mod en bedre vinoplevelse.