Sådan opbevarer du din vin bedst

Sådan opbevarer du din vin bedst

Udgivet: 2021-11-30 11:53:33
Kategori: Wineman blog

Opbevaring af vin: Sådan gør du det bedst

At kende lidt til, hvordan vine arter sig i forskellige miljøer, er noget, der kan være med til at løfte oplevelsen af at drikke en god flaske vin. Det gælder, uanset om du er en passioneret vinconnaisseur eller blot synes, at det er hyggeligt at nyde en god flaske vin i ny og næ. Hos Wineman mener vi dog, at du altid skal have det bedste ud af den vin, du har købt. Og der spiller den hensigtsmæssige opbevaring af vinen ind. 

Derfor giver vi dig her en række tips til korrekt opbevaring af vin. Så læs med og lær, hvordan du kan forbedre levetiden og smagen af dine dyrebare dråber.

Ikke alle vine er beregnet til at blive opbevaret i længere tid

Lad os begynde med at få fakta på plads. Uanset hvad du har hørt i gamle ordsprog, er det ikke al slags vin, der bliver bedre med alderen. Det er i hvert fald mere reglen end undtagelsen for de vine, som du kan købe i en velassorteret købmandsforretning. Disse vine kommer ikke til at smage bedre eller stige i værdi, hvis du gemmer dem i årevis – tværtimod. Til gengæld kan de gå hen og blive markant dårligere, hvis ikke du opbevarer dem på en fornuftig måde. Mere om det senere.

Finere vine, som koster mere end blot et par hundrede kroner og ofte flere tusinde kroner, kan dog godt holde sig og blive bedre med alderen. Det kræver en vinkælder eller et opbevaringsmiljø med optimale betingelser for den enkelte vin. I dette blogindlæg vil vi fokusere på, hvordan du som vininteresseret forbruger bør håndtere din rigtigt gode hverdagsvin i fin kvalitet derhjemme på den bedst mulige måde. 

Langt størstedelen af vine bør drikkes relativt hurtigt, og i mange tilfælde kommer nyere vine også med en vejledende holdbarhedsdato påtrykt, som er værd at forholde sig til. Rødvine kan oftest holde sig gode i tre år under de rigtige betingelser, mens vi anbefaler, at hvidvine kun opbevares i maks. to år. Hvis du gerne vil have en samling af vin, der bliver bedre med alderen og kan holde sig meget længere end det, bør du spørge ind til det, der hvor du køber dine vine. For det kræver en bestemt type vin med et særligt balanceret sukker- og tanninindhold. 

Hvor længe skal du opbevare vinen?

Det er først, når du ikke påtænker at drikke en vin mere eller mindre med det samme, at du bør overveje, hvordan du opbevarer den, indtil den skal åbnes engang. Er du typen, der blot har 3-4 flasker stående, som du skifter ud løbende, som de bliver drukket, er det knapt så vigtigt at opbevare vinen på den ultimative måde. Men har du vinen på lager i et par måneder eller mere, kan det sagtens betale sig at tænke sig om i forhold til opbevaringen. 

En af de vigtigste ting for bevarelsen af vinens kvalitet er at undgå direkte sollys. Og det gør du allerbedst ved at finde et sted, der oftest er mørkt og forholdsvist køligt. Sollys kan nemlig få den svovlholdige væske til at oxidere. Det kan smages – og bestemt ikke på en behagelig måde. Hvidvine, der ofte kommer i flasker af forholdsvist gennemsigtigt glas, er mere modtagelige over for skadelig lyspåvirkning end andre typer vin. Og hvis du har muligheden, er det som tommelfingerregel altid bedst at opbevare vin i totalt mørke.

Den optimale temperatur til opbevaring af vin

Ud over lyset er temperaturen også en essentiel faktor i hensigtsmæssig opbevaring af vine. Undgå at have din vin stående på steder, hvor der bliver mere end 20 grader varmt. For det  er lige omkring det temperaturområde, at varmen vil begynde at påvirke vinen i stedet for at præservere den. Med et vinkøleskab kan du styre temperaturen, så den giver din vin de allerbedste betingelser. Flere af disse kommer med separate temperaturzoner, så de både kan bruges til opbevaring af rød- og hvidvine samtidig.  

Du bør undgå at opbevare din vin i et almindeligt køleskab i mere end et par dage. For i et almindeligt køleskab vil der ofte være lugte, som farver vinen, men også vibrationer, som kan forstyrre vinen. Derfor er moderne vinkøleskabe også udstyret med vibrationsreducerende teknik.

Selv om det måske virker som den oplagte løsning, er det ikke optimalt at opbevare vin i køkkenet. For proppen er ikke fuldstændigt lufttæt – og derfor kan de varierende stærke dufte fra dit køkken også påvirke vinen over tid. Dertil kommer de store temperaturudsving, som også er en belastning for vinene. Tillad os at gentage; vin har det bedst i mørke, kølige og stabile miljøer.  

Vinens vinkel

Du kan gøre noget rigtigt godt for dine vine ved at lægge dem ned, så snart du får dem hjem. I hvert fald de vine, hvor proppen er af kork. Når disse vine lægges på siden, sørger du for, at proppen er i kontakt med væsken og dermed forbliver fugtig. Derfor tørrer proppen ikke ind og gør det muligt for luften at slippe ind og ødelægge vinen. Til det formål kan du bruge enhver vinreol, der kommer i et stort udvalg, hvor du nemt kan vælge en model, der passer til størrelsen på din vinsamling og din personlige stil.

Når vinen er købt, bør du lægge den på plads. Vin har ikke godt af at blive flyttet rundt på hele tiden. Så byg gerne et system til opbevaring af vine, hvor den enkelte flaske kan ligge og hvile uforstyrret, indtil proppen skal af ved den rette lejlighed. Derfor er vinreolen også en god løsning, da du har mulighed for at håndplukke en bestemt vin uden at skulle flytte rundt på andre.

Vi håber, at vores blogindlæg har givet dig indblik i, hvordan du bør opbevare din vin derhjemme. Og husk, at vi hos Wineman.dk har alt, hvad du skal bruge til at tage dig kærligt af de gyldne dråber. Se blot vores side, hvor vi har samlet alle vores produkter til korrekt og elegant opbevaring af vine.

Del dette indhold med andre

Mest solgte