Hvor længe kan rødvin holde sig efter åbning?

Hvor længe kan rødvin holde sig efter åbning?

Udgivet: 2022-01-07 08:52:53
Kategori: Wineman blog

Når du først har åbnet en flaske vin, går iltningsprocessen i gang. For mange vine er iltning i moderate mængder en god ting – mange rødvine har derfor for eksempel godt af at blive hældt på en karaffel, der giver en større overflade og bedre iltning. Det kan dog også blive for meget af det gode, og på et tidspunkt, når vinen er blevet udsat for en stor mængde ilt, går den kemiske reaktion kaldet oxidering i gang. Oxidering forringer både vinens smag og udseende, så det handler om at få drukket de dyrebare dråber, inden processen sætter ind.

Her kan du læse vores guide til, hvor lang tid forskellige vine kan holde sig efter åbning – og så får du til slut vores bedste tips til at give den åbnede vin en så lang holdbarhed som muligt.

Hvor længe kan rødvin holde sig efter åbning?

Mange rødvine kan sagtens drikkes og har også en fin aroma et par dage, efter at flasken er blevet åbnet. Det er dog ikke alle typer rødvin, der er lige gode at gemme til dagen efter. En rødvin, der er velegnet til opbevaring, er kendetegnet ved, at den:

  • er af en yngre årgang. Ældre vine kan ændre smag i løbet af kort tid, mens de yngre bedre kan holde sig.

  • er lavet på druer, der ikke er for modne. Hvis druerne er høstet lige til tiden og ikke for sent, giver det den åbnede vin en længere holdbarhed.

  • stadig har en del tilbage i flasken. Hvis du kun har en lille rest i flasken, er der plads til mere ilt, hvilket sætter yderligere skub i oxideringen.

  • har et relativt højt syreindhold. Syren hjælper med at forlænge holdbarheden efter åbning.

Du kan let vurdere, om din rødvin har været åbnet for længe. Når den begynder at få en let eddikeagtig eftersmag, er oxideringen i gang, og vinen bør kasseres. Nederst i denne artikel kan du få svar på, hvordan du udsætter oxideringen så længe som muligt og forlænger tidsrummet, hvor din rødvin stadig kan drikkes.

Hvad er portvins holdbarhed efter åbning?

Anderledes end rødvin, der ofte nydes til maden, drikkes portvin ofte efter måltidet eller som et delikat indslag til kaffen. Det betyder, at der måske kun drikkes et enkelt glas, og behovet for at opbevare resten af portvinen opstår derfor også oftere. Men hvor længe kan en åbnet portvin egentlig holde sig?

Svaret er som med så meget andet, at det afhænger af forskellige omstændigheder. Det mest afgørende er, om din portvin har lagret længere eller kortere tid på fad. Når en portvin har lagret lang tid på fad, har den også været udsat for lang tids påvirkning fra ilten omkring sig. Derfor gør det ikke den store forskel, om den har været åbnet for nogle eller måske endda måneder siden, hvis blot du opbevarer den i køleskabet og med proppen sat i.

Det forholder sig anderledes med portvine, der kun har ligget på fad i kort tid – de har ikke i lige så høj grad været udsat for iltpåvirkning, og derfor vil de heller ikke bevare deres friskhed nær så godt, når først de kommer i kontakt med ilten efter åbning.

Hvor lang holdbarhed har en åbnet flaske hvidvin?

Hvor du med rødvin skal være temmelig påpasselig efter åbning af flasken og ikke har lang tid at løbe på, er en hvidvin noget lettere at arbejde med. En hvidvin vil også ændre karakter og smag efter åbning, men kan sagtens drikkes efter flere dage på køl med proppen sat på. Typisk vil vinen miste noget af sin frugtige smag – det vil sige, at den godt kan drikkes efter nogle dage, men at du ikke må forvente helt den samme smagsoplevelse som med en nyåbnet vin.

Hvidvine, der er til den tørre side, holder sig bedre efter åbning end de søde vine. Det skyldes en lavere pH-værdi, som kommer af et højere indhold af syre. Syrerne er enten kommet fra garvesyren i egefade eller fra luften under gæring eller lagring.

På samme måde som med rødvin gælder det også, at en ung hvidvin holder sig bedre efter åbning end en vin af ældre dato, fordi den ikke er nået så langt i sin modning.

Hvor længe kan rosévin holde sig efter åbning?

Ligesom hvidvin kan en rosévin fint holde sig i flere dage efter åbning. Det kræver blot, at du sætter proppen på og opbevarer vinen i køleskabet, når først den har været åbnet. Du kan derfor sagtens nyde et enkelt glas rosévin på terrassen eller altanen en dejlig sommeraften, uden at bekymre dig om hvorvidt du bliver nødt til at hælde resten af flaskens indhold ud.

Nogle mener, at en rosévin kan holde sig helt op til en uge efter åbning. Det vil der sikkert være delte meninger om, og ligesom med de andre typer vin er der også forskel fra flaske til flaske. Den nemmeste måde at finde ud af det på er at bruge din smags- og lugtesans. Så længe det er en god oplevelse at drikke din rosévin, kan du sagtens tage et glas mere.

Opbevaring af vin efter åbning – vores bedste tips

Der er flere ting, du kan gøre for at gøre din vins levetid så lang som muligt, efter flasken er blevet åbnet. Her opridser vi de vigtigste, som kan være med til at forhindre, at vinen ender i køkkenafløbet frem for i vinglasset:

  • En åbnet vin – uanset drue, farve og årgang – skal altid opbevares på køl. Det bedste er at stille flasken i køleskabet så hurtigt som muligt, efter du er færdig med at skænke fra den.

  • Sørg for at sætte en prop i, der slutter tæt. Som regel er det mest oplagte valg at bruge korkproppen igen – og er vinen med skruelåg, er det endnu lettere blot at sætte låget på igen.

  • Flasken skal opbevares stående. Når flasken har været åbnet, er ilten allerede sluppet ind – men når flasken opbevares stående, gør du vinens overflade så lille som muligt. Dermed er der ikke så stor en flade, der kan komme i berøring med ilten i flasken.

  • Med en wine saver kan du pumpe luften ud af flasken, inden du sætter proppen på. På den måde forsinker du iltningsprocessen så meget som muligt, og din vin kan beholde sin saft og kraft. Lyder det som en løsning for dig, kan du se vores udvalg af wine savers.

Del dette indhold med andre

Mest solgte