Glaspest – hvad er det, og hvordan undgår du, at dine glas bliver ramt?

Glaspest – hvad er det, og hvordan undgår du, at dine glas bliver ramt?

Udgivet: 2022-01-07 08:58:38
Kategori: Wineman blog

En god vin smager allerbedst, hvis den serveres i et smukt, skinnende vinglas. Der er bare det lille problem, at vinglas ikke altid holder sig pæne og klare – især ikke, hvis de indimellem ryger en tur i opvaskemaskinen.

Hvis dine glas har fået et tåget og mat udseende, er der risiko for, at de er blevet ramt af glaspest. Her i artiklen kan du læse mere om, hvilke forhold der kan give glaspest, hvordan du kan forebygge det, og om der er noget at gøre, hvis dine glas først er blevet trætte og matte at se på.

Hvad er glaspest?

Glaspest er ikke, som mange tror, en belægning på glasset. Det er derimod en masse små skader i glassets overflade, som kan skyldes en høj fugtighed i luften, maskinopvaskemidler og opvask ved for høje temperaturer. Hvis du vasker dine glas ved mere end 60-65 grader, kan der udskilles kiselsyre fra selve glasmassen. Den kommer til udtryk som en mælkehvid, mat stribe øverst på glasset.

Glaspest lyder alvorligt, og det er det på sin vis også – i hvert fald for dine glas. Når først de har fået glaspest, er der nemlig ikke noget at stille op for at give dem deres oprindelige udseende tilbage. Men skyldes matte glas altid glaspest? Ikke nødvendigvis. Matte og tågede glas kan skyldes flere forskellige ting, hvor de tre mest almindelige er:

  • at der sidder et lag kalk på glassene. Det kan skyldes, at der ikke er fyldt nok salt på opvaskemaskinen for at neutralisere kalken i vandet, eller at der ikke er doseret nok sæbe.

  • at der sidder sæberester på glassene, fordi sæben overdoseres i opvaskemaskinen.

  • at glassene har fået egentlig glaspest, som er bittesmå revner og defekter i glassenes overflade.

Hvorfor kan glas få glaspest i opvaskemaskinen?

Glaspest opstår ikke, hvis du altid vasker dine glas op i hånden. Der er nemlig flere risikofaktorer forbundet med at vaske især glas af ældre dato i opvaskemaskinen, som du helt undgår ved at vælge den lidt mere besværlige vej med opvask i hånden.

For det første opstår risikoen for glaspest, når du vasker dine glas op ved for høje temperaturer. Især ældre glas bliver ramt, fordi de er støbt af en glasmasse, der ikke tåler høje temperaturer nær så godt som nyere glas.

For det andet kan en høj luftfugtighed også være skadelig for glassene i længere tid ad gangen. Netop derfor åbner nogle opvaskemaskiner automatisk efter endt opvask for at lade dampen slippe ud. Er din opvaskemaskine ikke helt så smart, og vasker du glassene op i opvaskemaskinen, bør du altid åbne lugen så hurtigt som muligt og eventuelt tørre glassene forsigtigt med et viskestykke.

Er det glaspest, eller er der kalk på dine glas?

Som nævnt tidligere er det ikke kun glaspest, der kan gøre dine glas triste at se på. Det kan også skyldes belægninger af enten kalk eller sæbe. Glaspest kan du ikke slippe af med, men de to andre problemer er relativt lette at komme til livs. Derfor er det en god ide at begynde med at undersøge, hvad der egentlig er årsag til de matte glas.

Det er let at finde ud af, om det er sæbe, der er årsagen til dine problemer. Her skal du blot undersøge, om belægningen kan fjernes med varmt vand.

Er der tale om kalkbelægning, kan den fjernes med eddike. Du kan teste det ved at vride en klud op i klar husholdningseddike og tørre glasset over med kluden. Hvis glasset er klart, når eddiken er tørret, skyldes den matte overflade kalk.

Virker ingen af de ovenstående metoder, er der stor sandsynlighed for glaspest.

Kan man fjerne glaspest, når først skaden er sket?

Det korte svar er, at dine glas ikke står til at redde, hvis de først har fået glaspest i opvaskemaskinen. I nogle tilfælde kan det tågede udseende fjernes i det allertidligste stadie, men det mest almindelige er, at skaden allerede er så stor, at der ikke er noget at gøre. Du må derfor desværre leve med det lidt mere triste udseende på dine glas eller skifte dem ud med nogle nye.

Det allerbedste er at forebygge glaspest

Fordi der ikke findes nogen kur mod glaspest, er dit bedste våben at forebygge. Den bedste form for forebyggelse er at undgå at vaske glassene op i opvaskemaskinen. Det gælder især, hvis dine vinglas er arvestykker eller blot af ældre dato.

Nyere glas kan ofte godt tåle opvaskemaskinen, men husk i så fald at bruge et program på maks. 55 grader, og at glassene ikke må blive stående længe i en varm og fugtig opvaskemaskine. Det er bedst at få dem hurtigt ud af opvaskemaskinen og derefter tørre dem af – og stil aldrig glassene med foden opad, mens de endnu er varme og fugtige. Du risikerer at “fange” fugt og kondens i glasset, som også på denne måde kan få glaspest.

Del dette indhold med andre

Mest solgte