Glas & karafler - Wineman.dk ApS

Glas & karafler 

Vælg en underkategori:

  • Vinglas

    Hvor meget betyder det rette vinglas?

    Som de nørder, vi nu engang er, er vi fristet til at sige, at det rigtige vinglas er altafgørende. Du kan selvfølgelig drikke din vin af næsten hvad som helst, og der er som sådan ikke noget, der er rigtigt og forkert. Oplevelsen kan dog forbedres betragteligt ved at vælge et vinglas, som gør din vin nogle tjenester og fremhæver alt det, du gerne vil fremhæve. 

    Her på siden vil vi guide dig gennem forskellige typer af vinglas og forklare, hvornår det er en god ide at vælge det ene eller det andet. De fleste er bekendte med rødvinsglas og hvidvinsglas – men vidste du også, at forskellige druer ofte drikkes af forskellige glas for at dyrke de egenskaber, de hver især har? At udvælge det rigtige glas kan dermed udvikle sig til lidt af en videnskab, men det behøver faktisk slet ikke at være så kompliceret. Mere om det i de følgende afsnit.



    Vinglas til rødvin – find det rigtige

    En rødvin er ikke bare en rødvin, og det samme kan siges om et rødvinsglas – det er ikke bare et glas. Ordet dækker nærmere over en hel række af forskellige vinglas, som er specielt egnede til forskellige typer rødvin. Helt groft opdeles rødvinsglas ofte i tre forskellige typer:

    • Bordeauxglas
    • Bourgogneglas
    • Universalglas

    Bordeauxglasset er kendetegnet ved at være relativt smalt og højt for et rødvinsglas, og det har en smal åbning. Det koncentrerer vinens aromaer mere, end et større glas med større åbning ville gøre, og derfor er det velegnet til de lidt tungere vine med masser af krop. Samtidig medfører glassets udformning, at vinen rammer den bagerste del af tungen, og det lader dig smage de frugtige noter som det første, mens syren indtager en plads længere i baggrunden. Bordeauxglasset er, som navnet antyder, et vinglas, der er egnet til druer fra Bordeaux-regionen. Har du en hang til de blå druer som merlot og cabernet sauvignon, er du derfor rigtig godt stillet med et bordeauxglas.

    Bourgogneglasset er et lidt bredere og kortere vinglas, hvilket giver en større overflade på vinen. Det betyder bedre iltning, og at vinen åbner sig mere. Derfor egner denne type glas sig til de lidt lettere vine: Druerne, som oftest drikkes af et bourgogneglas, er fx pinot noir og barolo. Glassets form lader vinen ramme den forreste del af tungen først – det er nemlig her, der gives det bedste smagsindtryk af den type druer, som bourgogneglasset er beregnet til.

    Mange af os har måske kun én type rødvinsglas. Selv om det kan lyde som en lidt skrabet løsning med kun én type vinglas til mange forskellige vine, behøver det slet ikke at være tilfældet. Fx er mange hvidvine faktisk bedre i et universalglas end i et hvidvinsglas, fordi den større åbning lader vinen åbne sig og komme mere til sin ret. Universalglas er typisk lidt mindre end bordeauxglas, mens skålen har den samme tulipanform for at give det bedste indtryk af vinens aromaer og mulighed for at slynge vinen uden at spilde. Tulipanformen med den brede krop og den smalle åbning har desuden den fordel, at alkoholen fordamper langs kanten og ikke forstyrrer duftindtrykket så meget, som den ville gøre i et glas med lige sider. 

    Vinglas til hvidvin – det skal du være opmærksom på

    Hvad er en lækker forret med fisk eller skaldyr uden et nøje udvalgt glas hvidvin, der er perfekt afstemt til smagsnuancerne i måltidet? Med den rigtige hvidvin kommer du langt, og med det rigtige hvidvinsglas kommer du helt i mål. Et hvidvinsglas er – ligesom rødvinsglasset – som regel et tulipanformet vinglas. Tulipanformen hjælper med at samle vinens aroma, ligesom den gør det lettere at ilte vinen. En faktor, du skal tage højde for i dit valg af vinglas til hvidvin, er størrelsen på glasset. En frisk og sprød hvidvin gør sig godt i et lille glas. Man kan næsten sige, at en vin uden så meget fylde heller ikke har brug for så meget fylde i glasset. Det gælder fx de fleste tyske hvidvine. De større glas skal du vælge til hvidvine med mere tyngde og fylde. De giver mere ilt til vinen, og det egner sig fx til hvidvine fra Bourgogne. Til de komplekse hvidvine kan du også sagtens bruge et mindre rødvinsglas – der er som sagt ingen regler, og du skal vælge de glas, som efter din mening gør noget godt for vinen.

    Portvinsglas, champagneglas og andre særlige glas

    Det var lidt om de traditionelle vinglas til hvidvin og rødvin. Der findes naturligvis også vinglas til andre typer vin som fx dessertvine og mousserende vine. Kendetegnende for de forskellige typer vinglas er, at de hver især er produceret med fokus på at fremhæve de positive egenskaber hos en bestemt slags vin. 

    Vine med meget fylde – og måske en vis alder – har det godt i store glas, der giver en stor overflade og lader både duft og smag udfolde sig. Samtidig kan bitterheden fra garvesyren bedre fordampe og overlade scenen til alle smagsnuancerne. “Mindre” vine bliver præsenteret godt i mindre glas, som koncentrerer aromaen og hjælper den med at nå frem til dine næsebor. Det gælder også for champagne, hvor de klassiske champagneglas både samler aromaen og lader de festlige, små bobler stige opad på smukkeste vis.

    Hvad er fordelene ved krystal-vinglas?

    Når vi taler om flotte vinglas, der samtidig emmer af kvalitet og klasse, kan vi ikke komme uden om krystal-vinglas. Mange vinkendere og -elskere er passionerede fortalere for netop denne type glas, og det er ikke tilfældigt. Vinglas af krystal udmærker sig nemlig ved både at være stærkt og elastisk, og så kan det mundblæses ekstremt tyndt. Det tynde krystalglas ser ikke kun eksklusivt ud, det har også den fordel, at det ikke påvirker vinens temperatur på samme måde, som et kraftigere glas kan gøre. 

    Et vinglas i kraftigt glas ved stuetemperatur kan opvarme vinen uhensigtsmæssigt, mens et helt tyndt krystalglas ikke vil have samme negative effekt. En anden bonuseffekt ved krystalglas er, at de har mere struktur i overfladen end almindelige glas. Det er en fordel, når du slynger vinen rundt for at ilte den – den bliver simpelthen iltet mere, fordi den grovere struktur skaber mere bevægelse i væsken.

    Hvor meget bør et vinglas fyldes op?

    Et væltet vinglas i ny og næ er svært at undgå, men du kan mindske risikoen for uheld ved at fylde glassene på den rigtige måde. Et vinglas skal som tommelfingerregel kun fyldes op til glassets bredeste sted. Det giver ikke kun mindre risiko for rødvinspletter på dugen, det lader også vinen ilte, fordi overfladen bliver så stor som muligt. Samtidig kan duften bedre stige op fra vinen, og den er som bekendt en helt essentiel del af både smagen og nydelsen af et godt glas vin. Mange hælder for meget vin op i glassene af frygt for at virke nærige, men du gør faktisk dine gæster en bjørnetjeneste ved at hælde for meget op – hæld hellere lidt oftere op og sørg for, at de får det optimale ud af den vin, du har udvalgt til maden.

    Sådan holder du rigtigt på dit vinglas

    Når du holder rigtigt på dit vinglas – dvs. på stilken – ser du ikke kun ud som en, der har forstand på vin. Du gør også din vin en tjeneste, fordi du ikke lader varmen fra dine hænder påvirke vinens temperatur. Ud over størrelsen og udformningen på dit glas er temperaturen nemlig det vigtigste for, at vinen kan leve op til sit fulde potentiale og give dig den oplevelse, du havde håbet på. Samtidig undgår du at sætte fedtede fingre på glasset, så det ser pænt og rent ud, samtidig med at du virkelig kan studere vinens farve eller gardiner gennem glasset.

    Det er også stilken, du skal holde på, når du skal slynge vinen rundt i glasset. Er du øvet, kan du sikkert slynge vinen rundt ved at holde glasset i luften. Mangler du at få de sidste finesser på plads, for at du kan slynge vinen uden at spilde, kan du øve dig ved at sætte glasset på bordet, holde ved stilken og tegne små cirkler med hånden. Det er lidt lettere at styre, og med tiden vil du kunne løfte glasset og ilte vinen i luften som en ægte sommelier.

    Lad os hjælpe med at finde de rigtige vinglas

    Som du måske har fået indtryk af, kan det kræve lidt overvejelse at finde de rigtige vinglas. Vi vil dog understrege, at det altsammen handler om dit ambitionsniveau. Du kommer rigtigt langt med et godt universalglas – men du kan også gå skridtet videre og udvide din samling med en række forskellige vinglas. Det kan også være, at du næsten altid drikker pinot noir og derfor kun har brug for bourgogneglas. Det afhænger af din smag og dine vaner. 

    Har du brug for hjælp til at finde ud af, hvilke glas der er de bedste for dig, skal du ikke tøve med at kontakte os. Vinglas har en stor indflydelse på oplevelsen af vin, og derfor vil vi hellere end gerne hjælpe dig med at træffe de rigtige valg. Ring til os inden for vores åbningstid eller send os en mail, så er du allerede godt på vej mod en bedre vinoplevelse.

  • Karafler
  • Whiskyglas

    Hvilket whiskyglas skal du vælge?

    Whiskyelskere ved, at det ikke er ligegyldigt, hvilken type glas de dyrebare dråber hældes op i. Der kan være flere årsager til, at det ene glas sommetider er at foretrække frem for det andet. Måske kalder en festlig lejlighed på et glas, der er mere dekorativt og tager sig godt ud på det smukt dækkede bord – og måske også et glas, der ikke vælter så let. Det kan også være, at du har fået fingrene i en helt særlig og dyrebar whisky, som kræver et glas, der kan få det allerbedste frem i den. 

    Der findes et væld af forskellige udformninger af whiskyglas, som alle har deres eget særkende og optimale anvendelsesområde. Her vil vi fortælle om nogle af de mest almindelige.

    • Tumbler-/lowballglas

    • Glencairnglas

    • Copitaglas med lang stilk



    Tumbler- eller lowballglas – det ikoniske whiskyglas

    Kært barn har mange navne, og det gælder også for de klassiske, lave whiskyglas. Du kan møde glasset under navne som lowball, tumbler, old fashioned-glas og rocksglas – men tag ikke fejl, de dækker alle over den samme type glas. Vi vil her holde os til betegnelsen tumblerglas. Et tumblerglas har ofte lige sider eller snævrer en smule ind mod toppen, og de er velegnede til at servere en whisky on the rocks. Enkle drinks, der hverken skal rystes eller have for meget pynt, serveres også ofte i et tumblerglas.

    Tumblerglasset er et whiskyglas, som for tiden nyder stor popularitet – nok især pga. det enkle og smukke udseende. Særligt glassene, som enten er fremstillet i krystal eller ligner krystal er at finde i mange hjemmebarer. Facetslebne mønstre pryder mange af glassene og giver et både tidløst og eksklusivt udseende, samtidig med at lyset brydes smukt i krystalglasset.

    Er du til klassisk elegance og en whisky on the rocks eller helt simpel drink, er tumblerglasset det helt rigtige whiskyglas for dig.

    Glencairn – uundværligt whiskyglas for kendere

    Glencairnglasset er en favorit til whiskysmagninger og blandt whiskyconnaisseurs i det hele taget. Det skyldes den særlige udformning, som lader aroma og smag folde sig ud, så du får den fulde oplevelse af din whisky. Glasset er et højere og smallere whiskyglas end det klassiske tumblerglas og har en lille fod, der minder om en helt kort og kraftig stilk. Skålen er bred forneden, og den store overflade giver aromaen frit spil, hvorefter den smallere åbning leder duftene direkte op til din næse. Faconen giver også gode forudsætninger for at slynge whiskyen rundt i glasset og få det fulde udbytte af især aromaen.

    Glencairn er whiskyglasset for dig, der tager dig tid til at nyde whiskyen og påskønner alle smags- og duftnuancer.

    Copitaglas – elegant whiskyglas med lang stilk

    Det sidste whiskyglas, vi vil præsentere i denne omgang, er copitaglasset. Copitaglasset minder i sin formgivning om det klassiske vinglas med en lang og mere spinkel stilk end glencairnglasset og har derfor en vis elegance over sig. Det stammer fra Spanien og er oprindeligt et glas, der bruges til sherry. Glassets tulipanform giver egenskaber, som minder om glencairnglassets, idet aromaerne bliver ledt op mod næsen. Den lange stilk giver den fordel, at din hånd er længere væk fra næsen og dermed ikke forstyrrer oplevelsen af whiskyens aroma.

    Copitaglasset er ligesom glencairnglasset et whiskyglas, der giver mulighed for at opleve de mange facetter i en god whisky – her er det blot kombineret med et mere spinkelt glas.

    Vælg whiskyglas, der passer til din smag

    Det var lidt om forskellige typer whiskyglas, der rent praktisk opfylder forskellige behov og lader dig opleve smag og aroma på forskellige måder. Noget helt andet er din personlige smag og dine meninger om, hvad der tager sig godt ud på det dækkede bord eller til velkomstdrinken. For tiden er vores tumblerglas med de karakteristiske facetslebne mønstre populære. Sandsynligvis, fordi de på samme tid repræsenterer en tidløs elegance og et element af noget trendy og moderne.

    Er du til det enkle, kan du også finde tumblerglas i helt simple design med glatte sider og formgivning uden så mange dikkedarer fra fx Allegra og Nude. Denne type whiskyglas er perfekt til dig, der godt kan lide at sætte whiskyen i centrum uden nogen som helst distraktioner.

    Opgradér hjemmebaren med et elegant whisky-sæt

    Når du smager og drikker whisky, er smagssansen og lugtesansen i spil. Men hvorfor ikke gøre oplevelsen endnu mere nydelsesfuld ved også at give øjnene noget pænt at kigge på? Det kan du gøre ved at servere din whisky i et whiskysæt med glas og en karaffel, der passer til dine whiskyglas og komplementerer dem på smukkeste vis. Det gør oplevelsen lidt mere gennemført, og står din hjemmebar et synligt sted som en dekoration i hjemmet på fx et rullebord, vil whiskysættet opgradere den betydeligt. Samtidig signalerer du, at du har kærlighed til whisky, og at du tager din hobby seriøst.

    Hos Wineman.dk finder du både whiskysæt, der er sjove, anderledes og helt klassiske, så du kan give din hjemmebar lige det udtryk, du ønsker.

    Pas godt på dine whiskyglas

    Nogle whiskyglas er så holdbare, at du sagtens kan vælge den nemme løsning og sætte dem i opvaskemaskinen. Det er dog ikke tilfældet for alle glas. Så husk at undersøge, om de kan tåle den lidt hårde behandling i opvaskemaskinen, eller om de kræver en mere nænsom opvask i hånden. 

    Det kan også være, at din opvaskemaskine har et særligt skånsomt program til glas eller krystalglas, som kan bruges – sørg i så fald for, at sæbe, salt og afspændingsmiddel er fyldt korrekt på, og lad være med at overfylde maskinen. Det kan også være en god ide at give glassene en tur for sig selv uden andre slags service, gryder eller pander.

    Hvis du bruger copitaglas med lang stilk, skal du ved den efterfølgende aftørring være ekstra forsigtig. Sørg for ikke at vride selve bægeret og stilken i hver sin retning, da varme glas er mere skrøbelige. Hold i stedet på selve bægeret, mens du tørrer det af, så stilken ikke knækker.

    Få hjælp til at vælge whiskyglas hos Wineman.dk

    Hvis du føler dig en smule overvældet af det store udvalg her på siden, er der hjælp at hente. Vi har en stor viden om alle vores produkter, og derfor vil vi også gerne hjælpe dig med at vælge helt rigtigt. 

    Kontakt os pr. telefon eller mail, så vil vi gøre vores yderste for, at du finder lige netop de whiskyglas, der mangler i din samling. Det kan også være, at du mangler en gennemtænkt gave til en whiskyelsker, du holder af – i det tilfælde kan vi helt sikkert også finde noget, som modtageren bliver glad for. Vi glæder os til at høre fra dig.

  • Champagneglas

    Kend de tre klassiske champagneglas

    Det mest anvendte champagneglas er uden tvivl den model, der kaldes flute. Det er kendetegnet ved at være højt og smalt og sandsynligvis det glas, som flest forbinder med et “rigtigt” champagneglas. Men faktisk skelnes der ofte mellem tre forskellige typer, som vi vil uddybe her:

    • Flute-champagneglas

    • Tulip-champagneglas

    • Coupe-champagneglas

    Flute-champagneglas – giver boblerne liv på smukkeste vis

    Som nævnt er flute den variant af champagneglas, du oftest støder på. Og det er der nok en grund til. Glasset er med sin lange stilk og slanke udseende en særdeles festlig og dekorativ tilføjelse til enhver særlig lejlighed, og samtidig matcher det stilfulde udseende de dyrebare dråber, der skal hældes i, og giver et eksklusivt udseende. Kendetegnende for flute-glasset er desuden den smalle åbning, som er designet til at skabe en så lille overflade som muligt – en lille overflade betyder nemlig, at champagnen bevarer kuldioxiden i længere tid og dermed også den perlende og forfriskende fornemmelse. 

    Derfor er flute-glasset et godt valg, hvis champagnen skal skænkes et stykke tid før, den skal drikkes. Det kan fx være, at den skal bruges som velkomstdrink og stå klar, når gæsterne ankommer. I de tilfælde giver det høje glas også den fordel, at det lader boblerne stige stille og roligt opad i en smuk perlerække – glasset bevarer altså ikke kun den rigtige boblende sanseoplevelse, den lader også champagnens særlige egenskaber fremgå visuelt på smukkeste vis.

    Tulip-champagneglas – lader aromaen udfolde sig

    Et tulip-champagneglas har mange fællestræk med flute-glasset, men adskiller sig også på nogle områder. Glassets formsprog minder om hovedet på en tulipan, og det er også her, det har sit navn fra. Ligesom med flute-glasset får du et glas med en lang stilk og et slankt udseende sammenlignet med de fleste traditionelle vinglas. Det adskiller sig dog ved at være bredere i bunden, hvilket – ifølge nogle – giver mere plads til champagnens aroma og en mere fyldig smagsoplevelse. Samtidig sørger den begrænsede diameter på glassets åbning for, at champagnen ikke taber pusten, men bevarer sine mousserende egenskaber så længe som muligt.

    Coupe-champagneglas – festens midtpunkt

    Coupe-champagneglasset havde sin storhedstid i 1940’erne og 1950’erne, men ses stadig fra tid til anden. Glassene kaldes også sommetider champagneskåle pga. deres karakteristiske udformning. Den store fordel ved denne type glas er, at de ser enormt festlige ud og leder tankerne hen mod fordums storslåede fester á la The Great Gatsby. Ulempen er, at den store overflade får kuldioxiden i champagnen til at fortage sig ret hurtigt – så det er altså ikke her, champagnen skal skænkes op i alt for god tid. Coupe-glas bruges også ofte som cocktailglas til fx martinis og daiquiris.

    Pas godt på dine champagneglas

    Når du rengør din champagneglas, er nænsomhed nøgleordet. Det gælder ikke kun, fordi stilken typisk er tynd og lidt skrøbelig – det gælder også, fordi din opvasketeknik har direkte indflydelse på oplevelsen af champagnen. Den vigtigste regel er, at du skal være varsom med at overbruge sæbe og helt undgå sulfo og afspændingsmiddel. Både sulfo, afspændingsmiddel og sæberester ødelægger oplevelsen af de små, boblende perler, der stiger op gennem glasset. Derfor er det en god idé at vaske glassene forsigtigt af i hånden og sørge for, at der ikke er nogen som helst spor af sæbe tilbage bagefter.

    Enke krystal-champagneglas eller vintage-inspirerede glas – vi hjælper dig med at vælge

    Hvis du føler dig en smule overvældet af de mange valgmuligheder, er hjælpen ikke langt væk. Vi kender vores sortiment af champagneglas ud og ind, og vi hjælper altid gerne med at finde den rigtige type til dig. Sortimentet spænder bredt – lige fra vintage-inspirerede glas med fine detaljer og krummelurer til noget af det mest enkle, du kan finde. Er du på jagt efter en gaveidé, kan vi anbefale at købe et af vores sæt med to eller flere glas.

    Kontakt os gerne pr. telefon inden for åbningstiden eller send os en mail. Vi glæder os til at hjælpe dig.

  • Cognac glas

    Kend de to typer cognacglas

    Når snakken falder på cognacglas, er det typisk to typer glas, det handler om: ballonglas og tulipanglas. Deres udseende kan du næsten gætte dig til ved at se på deres navne. Ballonglasset har en rund skål, mens tulipanglasset er – ja, du gættede rigtigt – tulipanformet.

    Tulipanglasset er det hyppigst anvendte cognacglas, fordi det besidder nogle egenskaber, som fremhæver en cognacs gode kvaliteter. For det første er det bredt i bunden, hvilket lader cognacens aromaer stige op fra overfladen med retning mod din næse. Dette gælder i øvrigt også for ballonglasset og er grunden til, at du ved begge typer glas ikke bør skænke mere op end til det bredeste sted på glasset. Efter det brede sted snævrer tulipanglasset ind igen, hvilket er med til at koncentrere aromaerne og give dem den rigtige retning, når du skal dufte til dem. På den måde får du den fulde oplevelse af både duft og smag.

    Begge glas har en stilk, som er relativt kort og indbyder til, at du holder lidt anderledes på glasset end på et traditionelt vinglas. Du kan fx holde på cognacglasset ved at lade glasset hvile på håndfladen med stilken ned mellem pege- og langefinger. På den måde kan du opvarme din cognac en lille smule, hvis den er serveret for kold. Hvis du er mere til et klassisk tumbler- eller lowballglas, kan det også sagtens bruges som cognacglas, men ballon- og tulipanglas er bedst til at fremhæve smag og aroma, ligesom de lader cognacens farve stå helt tydeligt frem. Det samme er fx ikke tilfældet med et tumblerglas med facetslebet mønster, men de er alligevel et populært valg, fordi glassene er smukke i sig selv.

    Din cognac har fortjent de bedste cognacglas

    “Al cognac er brandy, men ikke al brandy er cognac” – en talemåde, som er populær blandt cognackendere. Kort fortalt er cognac en bestemt type brandy, der kommer fra Cognac-regionen i Frankrig. Cognac er altså en brandy fra et bestemt distrikt, på samme måde som champagne er en mousserende vin fra Champagne-distriktet.

    En god cognac er lidt af et kunststykke og fortjener derfor også at blive serveret i et cognacglas, der yder den retfærdighed. En cognac er egentlig en dobbeltdistilleret hvidvin, der efterfølgende er lagret på fad i flere år – og en enkelt cognac kan bestå af op til 100 forskellige destillater. Langt størstedelen af en cognac består af druen ugni blanc, og den ledsages ofte af folle blanche og colombard.

    Cognacens oprindelse kan dateres tilbage til 1600-tallet, og med en god flaske cognac skænket i det helt rigtige cognacglas kan du næsten fornemme historiens vingesus, når du løfter glasset, dufter, smager og drikker.

    Sådan bør en cognac nydes

    Selv om en cognac også kan nydes i et tumblerglas i stedet for et mere traditionelt cognacglas, bør du modstå fristelsen til at servere din cognac “on the rocks”. I modsætning til whiskyen er en cognac nemlig ikke tiltænkt at skulle serveres iskold, men derimod ved stuetemperatur eller lidt køligere. Det er derfor, du med fordel kan lade cognacglasset hvile i håndfladen og dermed lade din hånd varme den op, hvis cognacen som udgangspunkt er serveret lidt for kølig. Når din cognac ikke er helt kold, frigives duftnoter, som du ellers ikke ville lægge mærke til.

    Begynd med at dufte til din cognac uden at løfte den helt op til næsen. Her fornemmer du de første, søde noter af frugt og vanilje. Tip glasset en lille smule og før det tættere på næsen, mens du dufter igen. Nu kan du fornemme de lidt tungere noter af nødder, marcipan, tørrede frugter og krydderier. Bemærk, at nogle typer cognac – typisk de lidt ældre af slagsen – først åbner sig rigtigt et stykke tid efter, at de er blevet skænket. Når du drikker cognac, skal du derfor væbne dig med en smule tålmodighed for at få den fulde nydelse ud af de skønne dråber – men efter vores mening tilfører det blot oplevelsen en ekstra dimension, at den tager tid og kræver en smule fordybelse.

    Pas godt på dine cognacglas

    Når du anskaffer dig nye cognacglas – eller andre typer glas til vin eller spiritus – er det altid en god ide at undersøge producentens anvisninger, før du bestemmer dig for at vaske dem op i opvaskemaskinen. Efterhånden kan mange glas holde til behandlingen, og mange opvaskemaskiner har fået mere skånsomme programmer til glas, men intet er mere ærgerligt end at ødelægge et sæt ellers gode glas i opvaskemaskinen. Når du vasker glassene op i hånden, skal du også være varsom for ikke at beskadige eller knække dem. Vær også opmærksom på, at der ikke sidder sæberester tilbage, som kan forstyrre smags- og duftindtrykkene, næste gang du skænker op i dine cognacglas.

    Opbevar altid dine cognacglas stående på deres fod og ikke “på hovedet”. Er glassene lidt fugtige, når du stiller dem på plads, kan fugten nemlig ikke slippe ud. Det kan beskadige glassene og give dem glaspest, som du ikke kan slippe af med igen. I det hele taget er det en god ide at tørre glassene, uanset om de er vasket op i hånden eller i opvaskemaskinen. På den måde undgår du nemlig kalkaflejringer fra vand, der har fået lov at blive liggende og fordampe i glasset.

    Find dine nye cognacglas hos Wineman.dk

    Hos Wineman.dk går vi op i vin og spiritus med liv og sjæl. Vi ved, at sande kendere har brug for det helt rigtige udstyr, uanset om de skal nyde en enkelt drink efter aftensmaden eller imponere et helt selskab med en veludstyret hjemmebar. Derfor finder du hos os et udvalg af de bedste cognacglas, som vi har håndplukket helt særligt til denne kategori, for at du kan få det allerbedste ud af din cognac.

    Har du spørgsmål til varerne i vores sortiment eller brug for hjælp til at vælge de rigtige cognacglas, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice. Inden for åbningstiden kan du ringe til os, og du kan også altid sende en mail, som vi vil besvare så hurtigt som muligt.

  • Gin glas

    Hvorfor er et ballonglas det optimale gin og tonic-glas?

    De typiske gin-glas kaldes ballonglas pga. deres store, runde skål. De har deres oprindelse i Spanien, og du kan derfor også støde på den oprindelige betegnelse, ‘copa de balon’. Glasset i sig selv er utroligt dekorativt, men det er ikke den eneste grund til, at det ser ud, som det gør. Gin-glassets udformning har nemlig indflydelse på en række faktorer, der optimerer oplevelsen af din gin-baserede drink:

    • Optimale betingelser for drinkens aroma

    • Mulighed for at holde den optimale temperatur

    • Plads til at eksperimentere med garnish

    Er du gin-entusiast med hang til at eksperimentere med nye smagssammensætninger og varianter, kan du ikke undvære de rigtige glas til formålet. Faktisk kan den samme gin opleves helt forskelligt, alt efter hvilket glas du serverer den i, og hvor gode betingelser du giver den for at udfolde sit potentiale. Nedenfor uddyber vi, hvordan det rigtige glas kan løfte din gin-oplevelse til helt nye højder.

    Lad aroma og smag komme til deres ret med det rigtige gin-glas

    Ballonglas har en stor diameter i forhold til mange andre glas, hvilket betyder, at du giver din drink en stor overflade. Den store overflade giver de forskellige aromaer i din drink frit spil, og du løfter så at sige duftene helt op til din næse, hver gang du hæver dit glas for at tage en tår. Pga. det tætte samspil mellem vores lugte- og smagssans får du en ekstra dimension i oplevelsen af din gin ved at give aromaen så gode betingelser som muligt. Det er især en fordel, når du drikker de klassiske gin-typer med noter af citrus og blomster, men glassene er faktisk velegnede til at fremhæve smag og aroma i enhver tænkelig type gin.

    Især efter opblomstringen af interessen for gin gennem de seneste år er der kommet fokus på de forskellige smagsnoter; hvor en gin tidligere primært smagte af enebær, eksperimenteres der nu på mange mindre destillerier med forskellige krydderier og botanicals. Med det rigtige gin-glas kan du få det maksimale ud af alle de spændende typer gin, der nu findes på markedet. 

    Prisen på en god flaske gin kan ofte løbe op i adskillige hundrede kroner, dertil kommer den rigtige tonic og garnish. Et gin-glas af høj kvalitet er derfor en rigtig god investering for at få det optimale ud af din gin, uanset om den skal bruges til en klassisk gin og tonic, en Tom Collins eller Singapore Sling.

    En G&T skal nydes kold – det kan glasset hjælpe med

    Når du bestiller en gin og tonic på en bar, mangler den som regel ikke isterninger – tværtimod har du måske undret dig over, om det nu også er nødvendigt med helt så meget is. Svaret er, at det ikke er bartenderen, der forsøger at snyde dig ved at hælde godt med is på. En G&T skal simpelthen nydes helt kold, og det kræver sin is. Her kommer den store skål på et ballonglas igen til sin ret. Den sikrer nemlig, at der både er plads til din drink og en ordentlig portion isterninger, gerne en 10-15 stykker. Samtidig sørger den lange stilk på glasset for, at varmen fra dine hænder ikke giver din gin og tonic en for høj temperatur – præcis som du kender det fra et traditionelt vinglas.

    Det optimale gin-glas giver god plads til garnish

    En klassisk gin og tonic med det obligatoriske stykke agurk og et drys friskkværnet peber skal man ikke kimse ad. Den taler til de fleste, er perfekt som velkomstdrink, som afrunding på et lækkert måltid og i mange andre situationer. Det er kort sagt en klassiker, som nok ikke går nogen steder lige foreløbig. Det betyder dog ikke, at det ikke er tilladt at eksperimentere med andre typer garnish og udvikle nyskabende variationer af den klassiske drink. I forvejen har gin, som vi kender den, gennemgået en enorm udvikling de seneste år – så hvorfor ikke også lade tilbehøret tilføre nye smagsdimensioner?

    Der er ingen regler, og det er kun dine personlige præferencer og din fantasi, der sætter grænserne. Udnyt størrelsen på dit gin og tonic-glas til at bruge både rigeligt med is og garnish – det ser både festligt ud og kan skabe helt nye smagsoplevelser. Mange bruger garnish til at forstærke smage, der allerede findes i deres gin i forvejen. Det kan fx være appelsin, citron eller lime, der fremhæver citrusnoterne i en frisk gin. Du kan også eksperimentere med kontrasterende smage og fx tilføje noget sødt til en syrlig gin. Det er lidt mere vanskeligt og kræver mere øvelse, men du kan være heldig at skabe noget helt nyt, som måske endda bliver en ny favorit. En festlig gin og tonic med masser af garnish og is kaldes også en spansk gin og tonic, og mange mener, at de allerbedste G&Ts findes i netop Spanien, hvor ballonglasset også har sin oprindelse.

    Find et gin-glas, der understreger din personlige stil

    Vi kan hjælpe dig, uanset om du søger enkle gin-glas, der glider ubesværet ind i din øvrige borddækning og ikke gør det store væsen af sig eller mere iøjnefaldende glas, der i sig selv udgør et dekorativt element på det veldækkede bord. Det kunne fx være vores vintageinspirerede gin-glas med skåret glaseffekt, som på samme tid er både klassisk og meget trendy lige nu. Det vintage-inspirerede udseende spiller perfekt sammen med den lange historie, der ligger bag en gin og tonic, som vi kender den. I den anden ende af spektret finder du de helt enkle glas fra Juniper, som både er stilrene i deres udtryk og kan gå i opvaskemaskinen. Det er perfekt for dig, der ikke har tålmodighed til at vaske dine glas op i hånden – eller til restauranter og barer, hvor tingene skal gå stærkt, og servicet skal kunne holde til lidt mere.

    Spørg os om alt, der handler om gin og tonic-glas

    Hos Wineman.dk er vi ikke i tvivl om, at ginens genfundne popularitet er kommet for at blive. Vi er vilde med gin, og derfor kan vi også rådgive dig om købet af de helt rigtige glas. Uanset om du leder efter enkelte glas til din næste private fest eller store partier til din bar eller restaurant, kan vi hjælpe dig. 

    Ring til os inden for åbningstiden eller send os en mail, så vil vi med glæde hjælpe dig med dit køb. Vi ved nemlig, hvor meget det rigtige tilbehør betyder for den samlede oplevelse af den perfekte, gin-baserede drink.

  • Romglas
  • Andre glas